Ilmu Teori VS Ilmu Praktikal

Ketika tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan, bagaikan cendawan tumbuh lepas hujan dengan pelbagai pengkongsian insan yang beri pada diri sendiri gelaran sifu biz di medsoc.

Sememangnya ia pengkongsian percuma. Berebut usahawan berlari daripada satu video conference (VC) ke platform VC lain.

“Ini ilmu free Captain. Kita kena grab! Pasni mereka up sales tak dapat kita.”

Mungkin usahawan lupa perjalanan cerita filem Pendekar Bujang Lapok. Mahaguru tak turun ilmu habis. Kelak murid lawan Guru.

Guru tak diperlukan. Simpan semua ilmu yang power-power. Baru layak digelar Mahaguru. Pengerasnya juga berlainan harga.

Ini adalah situasi yang sama. Kebanyakan ilmu yang diterima adalah bersifat teori atau jika baru ia bagi sesetengah pihak bukan pada yang telah tahu.

Pusing-pusing VC semua subjek yang sama. Ilmu teori air liur. Persoalannya mana nak cari Ilmu Praktikal dalam keadaaan PKP ni?

Ilmu ini ada pada Usahawan yang pernah berhadapan dengan kemelesatan ekonomi negara pada 2008, kejatuhan teruk harga minyak 2013 dan pernah disenaraikan dalam AKPK.

Mereka ini ada formula khas yang terbukti berkesan. Jika tidak masakan masih berdiri megah business sehingga ke hari ini.

Jika korang ada seorang Mentor sedemikian ia cukup memadai. Tapi jika ada lebih daripada seorang, korang memang hebat dan istimewa.

Formula mereka sangat mudah dan praktikal. Buru dan cari Mentor sedemikian. Mereka banyak bersembunyi dalam identiti penampilan ringkas dalam masyarakat awam.

Tiada banyak simbol kekayaan dipamerkan. Jika ada pun sangat berpada pada dan dihebahkan oleh Pihak Ketiga.

Kredit: Facebook Kapt Muhammad Noor Hafiz

#biliksewamurah #biliksewaKL #biliksewaPutrajaya #biliksewaCyberjaya #biliksewaNilai #biliksewaAmpang #biliksewaBangi #biliksewaKLIA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *